Добро Утро, Европа

Зеленски поиска изтребители от Франция и Германия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Модерни изтребители, които да променят хода на войната. Това поиска украинският президент Володимир Зеленски от френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Щолц. Тримата се срещнаха в сряда вечер в Париж. Шолц и Макрон не потвърдиха, че такава военна помощ ще бъде изпратена, но за пореден път заявиха, че Русия не бива да печели войната.

 

Посещението Ви в Париж тази вечер е възможност да отдадем почит на Украйна и нейния народ. Тази почит искаме да изразим и лично към Вас. Вашият кураж, Вашата яснота и Вашата ангажираност са впечатляващи. Искаме също така да изразим нашата непоколебима подкрепа във войната, която се води на няколко хиляди километра от Париж, заедно трябва да защитаваме идеи, които са едновременно прости и съществени. Украйна може да разчита на Франция, на европейските си партньори и на съюзниците си, за да спечели войната. Русия не може и не трябва да победи.

Еманюел Макрон, президент на Франция

По-късно в четвъртък Зеленски ще пристигне в Брюксел, където ще вземе участие в извънредния Европейски съвет. Там той ще поиска бойни изтребители и от други страни-членки, посочва БиБиСи. Редица западни страни препотвърдиха обещанията си за военна помощ за Украйна тази година, като гарантираха стотици танкове и бронирани машини, както и оръжия с по-голям обсег, но досега отказаха да доставят бойни самолети западно производство.