Свят

Роджър Уотърс пред ООН: Руската инвазия е незаконна, но провокирана

От Euronews България Euronews България
UN Palestinian Status AP Снимка: АП, архив

Съоснователят на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс беше разкритикуван от Украйна, след като заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че нахлуването на Русия в съседната страна "не е било непровокирано", съобщава БГНЕС.

79-годишният Уотърс, който и преди това е предизвиквал спорове с позицията си за войната, беше поканен от Москва да говори пред 15-членния Съвет.

"Нахлуването в Украйна от страна на Руската федерация беше незаконно. Осъждам я по възможно най-категоричен начин", заяви британският музикант чрез видеоклип.

След това обаче Уотърс намекна, че вина за това има и Киев.

"Също така руската инвазия в Украйна не беше непровокирана. Така че аз също осъждам провокаторите по възможно най-категоричен начин", каза той и призова за незабавно прекратяване на огъня.

Посланикът на Украйна в ООН отвърна на удара, като използва заглавието на една от най-известните песни на Флойд.

"Колко тъжно е за бившите му фенове да видят как той приема ролята само на тухла в стената (just a brick in the wall), стената на руската дезинформация и пропаганда", каза Сергей Кислица.

Представителят на Киев дори се позова на гигантското надуваемо розово прасе, което присъства на много от концертите на прогресивната рок група.

Той заяви, че е изненадан, че басистът не е уредил то да плава в залата на Съвета за сигурност.

"Какво можеше да бъде този път, г-н Уотърс? Прасета със свастики и сърп и чук?" Кислица попита по време на сюрреалистичната дискусия.

Съветът е провел множество дебати по войната, но не е успял да предприеме никакви действия поради ветото на Русия.

"Ако това е беззъба камара, мога да отворя голямата си уста от името на гласовете, без да се страхувам, че ще ми отхапят главата", каза Уотърс.

Русия поиска срещата, за да обсъди оръжията, доставяни на Украйна от Запада.

Заместник-посланикът на САЩ Ричард Милс заяви за Уотърс: "Макар че със сигурност признавам впечатляващите му качества като изпълнител, квалификацията му да говори пред нас като експерт по въпросите на контрола над въоръженията или европейската сигурност, за мен не е толкова очевидна."

Руският посланик Василий Небензя приветства участието на човека, когото нарече "един от най-изтъкнатите активисти на съвременното антивоенно движение".