Европа

Русия плаши Великобритания с „кървава жътва“, ако даде самолети на Украйна

От Euronews България Euronews България
APTOPIX Britain Ukraine War 23039633351139 Изтребителите за Украйна са "част от разговора", заяви Сунак на Зеленски. Снимка: АР

Русия заяви, че ще отговори, ако Великобритания изпрати военни самолети в Украйна, като предупреди за ескалация на конфликта.

"Русия ще намери отговор на всички недружелюбни стъпки, предприети от британската страна", се казва в изявление на посолството на Москва в Лондон, разпространено от руските информационни агенции.

Руското посолство заяви, че Лондон ще понесе отговорността за "кървавата жътва" от следващия кръг на ескалация, както и за произтичащите от това военни и политически последици за европейския континент и целия свят".

Днес украинският президент Володимир Зеленски посети Лондон, където призова съюзниците да изпратят бойни самолети в разкъсваната му от война страна. Британският министър-председател Риши Сунак заяви, че "нищо не е изключено от масата" по отношение на военната помощ за Украйна. Изтребителите за Украйна са "част от разговора", заяви Сунак на съвместна пресконференция със Зеленски.

След разговорите в Лондон и знаменателната реч на Зеленски пред парламента на Обединеното кралство двамата лидери инспектираха украински войници, които се обучават в Югозападна Англия да управляват британски танкове „Challenger 2“.

Благодарейки на Сунак за помощта на Обединеното кралство, Зеленски апелира и за ракети с далечен обсег преди срещата на върха на ЕС. Той заяви, че ако Украйна не получи изтребители или повече ракети и боеприпаси, "ще настъпи застой".

"Тези хора (руснаците) ще дойдат и ще живеят на наша територия, а това ще създаде големи рискове за целия свят", каза Зеленски чрез преводач.

Сунак предложи да бъдат обучени украински пилоти на изтребители и морски пехотинци, в допълнение към съществуващата програма на Великобритания, която е подготвила 10 000 войници за битка. Той обаче посочи, че програмата за обучение на пилоти може да отнеме три години, и отбеляза, че Великобритания ще се нуждае от разрешение от съюзниците си, за да предложи самолети за съвместно производство като "Тайфун".