Европа

Украйна: Унищожихме 61 от 71 ракети, които Русия изстреля срещу нас

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украйна заяви, че е прехванала 61 от общо 71 ракети, изстреляни днес по нея от Русия, предаде Франс прес.

"Врагът изстреля 71 ракети Х-101, Х-555 и "Калибър". Нашите сили за противовъздушна отбрана унищожиха 61 ракети", се казва в изявление на украинските военновъздушни сили. 

Украинските власти съобщиха, че при днешните руски атаки са били поразени енергийни обекти в цялата страна.

"Русия не приема провали и затова продължават да тероризира населението (на Украйна). Още един опит за унищожаването на украинската енергийна система и за оставянето на украинците без светлина, топлина и вода", написа украинският премиер Денис Шмигал в "Телеграм".

Според украинските военновъздушни сили при днешните си атаки Русия е използвала осем стратегически бомбардировача Ту-95МС и е изстреляла ракети Х-101 И Х-555 от Каспийско море и от руския град Волгодонск. Освен това руските сили са изстреляли крилати ракети "Калибър" от кораби в Черно море, пише още в изявлението. Обстрелът взе на прицел столицата Киев и Лвов, близо до западната граница на Украйна с Полша. Той порази критична инфраструктура в Харков, втория по големина град в североизточната част на Украйна. Там са ранени седем души, двама от които тежко, съобщи областният управител.

"За съжаление имаше попадения, има и жертви. Изказвам съболезнования на близките. Няколко руски ракети прелетяха през въздушното пространство на Молдова и Румъния. Още едно доказателство, че терорът не познава и никога няма да познава граници. Още едно доказателство, че защитата на Украйна е защита на цяла Европа и света, на всяка страна, която просто иска да живее. Днешните ракети са предизвикателство за НАТО, за колективната сигурност. Това е терор, който може и трябва да бъде спрян", каза пък президентът Володимир Зеленски.

Министерството на отбраната на Молдова съобщи, че е била засечена ракета, прелитаща през въздушното ѝ пространство близо до границата с Украйна. В изявление на молдовското външно министерство се казва, че руският посланик в Кишинев е бил извикан за разговори във връзка с "неприемливото нарушение".