Европа

Зеленски иска започване на преговори за членство в ЕС през 2023 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски настоя пред лидерите на ЕС за начало на преговорите за членство със страната му още тази година. Използва дори ирония, за да подчертае важността на посланието си.

"Наистина оценявам всичко, което сте направили. Може би искаме твърде много, но така или иначе - мисля, че можем да го направим, след като изпълним препоръките от ЕК, можем да започнем диалога за нашето бъдеще. Бъдеще в Европейския съюз. Да? И моят въпрос е към всички - имаме нужда от единство в този случай, така че имаме нужда да започнем процеса тази година. Много искаме да ни мотивирате, да мотивирате нашата армия, която ни защитава от агресията на руснаците. Имаме нужда от нашия суверенитет, защита на нашите домове и деца, и, разбира се, членство в ЕС. И като казвам имаме нужда от това тази година, имам предвид, Шарл, тази година, 2023-та", каза той.

"Чувствам много добре отговорността да получим единодушие на Европейския съвет, ще дадем най-доброто от себе си", заяви Шарл Мишел.

Зеленски осъществи емоционална визита в централата на ЕС в Брюксел, докато приключваше едва второто си пътуване извън Украйна, за да търси нови оръжия от Запада, включително изтребители.