Политика

Борисов подкрепя евентуални нови енергийни санкции срещу Русия

От Euronews България Euronews България
Boiko Borisov BGNES Снимка: БГНЕС

ГЕРБ е "за" санкциите срещу Русия, но за бързо строителство на енергийни мощности. Такава позиция изрази лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а повод са думите на президента Румен Радев в Брюксел, с които заяви, че България ще използва правото си на вето, ако ЕС наложи нови енергийни санкции на Москва.

"С огромни усилия успяхме да приемем закони, които да диверсифицират горивото за двата ни ядрени реактора, така че да се откъснем от ядрената зависимост. Беше приет закон, с който да се закупят два реактора. Работим активно по този въпрос“, каза още Борисов на пресконференция в партийната централа.

Бившият премиер предложи да се работи за междуправителствено споразумение със САЩ, за да се определи финансирането на нови ядрени блокове." „Вчера бяха "Уестингхаус" и работим активно, ако има санкции към Русия, да ги подкрепим, но да сме си изградили мощности", обясни Борисов.
По адрес на „Демократична България“ и днешната им позиция срещу президента Радев, лидерът на ГЕРБ коментира „тея дето клечаха пред президентството" докато Румен Радев твърдял, че Крим е руски. Техните остри декларация и шумни тъпани не носят абсолютно нищо".

Борисов определи протестите срещу Радев като закъснели. „Дали сме цялата власт на Радев и той сравнително добре се оправя. Надявам се ПП да не се превърне в Да, България - те не искат да носят отговорност и да има правителство. Искат някой да тричат, да се разходят, пред някой да кажат" ууу" и да си ходят. И Радев си управлява“, заяви още Борисов. И допълни: „Радев, през неговото правителство не се поддаде на популизма на Кирил и Асен да отвори бюджета и да съсипе финансовата дисциплина. За санкциите го критикувам".