Европа

Русия продължава настъплението си в Донецка област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

През последните 24 часа украинските сили са отблъснали руски атаки срещу 14 селища в района на Бахмут, Донецка област. Разрушенията тук са очевидни. Киев съобщи за руски обстрел на цивилни обекти, сред които болница в град Вовчанск, на север. Украинската армия предполага, че Русия готви нова масирана офанзива в дните около годишнината от нахлуването на силите си в Украйна на 24 февруари миналата година.

Руското нахлуване в Украйна причинява неописуеми страдания на украинския народ и има дълбоки глобални последици. Перспективите за мир продължават да намаляват. Възможностите за по-нататъшна ескалация и кръвопролития нарастват. Опасявам се, че светът не се е запътил слепешком към по-широка война. Опасявам се, че го прави с широко отворени очи.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Докато в Киев погребаха войник, загинал в боевете за Бахмут, на други фронтове се разгръщат активни бойни действия.

Британското военно разузнаване смята, че руските сили вероятно са се опитали да подновят основните си настъпателни операции от началото на януари тази година, като основната им цел е превземането на частите от Донецка област, които са под контрола на Украйна.

Въпреки това продължава да е малко вероятно в рамките на следващите няколко седмици Русия да успее да събере силите, които биха ѝ били необходими, за да повлияе съществено на хода на войната, пише в ежедневната сводка на британското разузнаване.

Междувременно министърът на отбраната на Русия предупреди, че изпращането на западни оръжия в Украйна активно въвлича НАТО в конфликта и това може да доведе до „непредвидимо ниво на ескалация“.