Европа

Украйна се готви за потенциална руска офанзива през февруари

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руските сили продължават да бомбардират украински позиции на няколко места в Донецка област, докато се стремят да заемат позиции по фронтовата линия. Украинската армия твърди, че отблъсква атаките, но се подготвя за по-нататъшна ескалация, както предава от Киев кореспондентът на Euronews Саша Вакулина.

 

Украйна се готви за евентуална руска офанзива този месец, когато ще се отбележи една година от пълномащабното нахлуване на нейна територия.Както каза президентът Володимир Зеленски, вече има много данни, че окупаторите се опитват да направят нещо символично през февруари, опитвайки се да отмъстят за пораженията от миналата година. 

Предупрежденията изглеждат по някакъв начин сходни с тези от януари 2022 г. Западните съюзници алармираха, че пълномащабната инвазия е неизбежна. Но сега не е 2022 г и усещането е много по-различно както сред населението, така и сред държавното ръководство. 

Украинското министерство на отбраната признава, че не всички западни оръжия ще са пристигнали до потенциалната офанзива на противника, но е убедено, че Украйна има достатъчно резерви, за да удържи руските сили.