Европа

Тежки боеве в източната част на Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Тежка е обстановката в Източна Украйна.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че страната е подложена на натиск по различни направления на фронта. Той отново съобщи за ожесточени боеве в района на Донецк. Има засилен натиск в различни посоки на фронта. В Донецка област е много трудно - водят се ожесточени боеве, заяви Зеленски. Боевете за Бахмут продължават от лятото на 2022 г. Според съобщения в медиите САЩ съветват Украйна да се съсредоточи върху контраофанзива в южната част на страната, а не върху битката за Бахмут. Според Зеленски, обаче, Киев няма намерение да предаде града.

Той съобщи, че правителството му е въвело санкции срещу руската ядрена индустрия, и призова други държави да последват примера на Украйна.

 

Русия е единствената държава в света, която позволява на военните си да обстрелват атомни електроцентрали и да ги използва като прикритие за обстрел. Терористичната държава използва това за външната си експанзия, за да оказва натиск върху други държави и да създава заплахи за суверенитета им. Всичко това е достатъчна причина ядрената промишленост на Русия да бъде обект на глобални санкции.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно стана ясно, че началникът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов ще оглави министерството на отбраната, а сегашният военен министър Олексий Резников ще бъде преместен на поста - министър за стратегическите промишлени отрасли. Войната налага кадрова политика. Времето и обстоятелствата изискват укрепване и прегрупиране. Затова 56-годишният Резников ще бъде преместен на поста министър за стратегическите промишлени отрасли, за да засили военно-промишленото сътрудничество, заяви председателят на парламентарната група на управляващата партия "Слуга на народа".

Резников бе назначен на поста през 2021 г. и допринесе за доставките на западни оръжия за украинските сили. Но неговото министерство бе разтърсено от корупционни скандали.