Европа

Проф. Румен Кънчев: Русия и Украйна се готвят за голям сблъсък през пролетта

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Руската инвазия зацикля, не могат да осъществят стратегически прелом в бойните действия, частично се водят престрелки, руската армия има епизодични успехи.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime проф. Румен Кънчев – експерт по международни отношения, бивш заместник-министър на отбраната. По неговите думи възможността да започнат преговори е нулева.

И двете страни се готвят за много голям сблъсък, който ще се състои или през пролетта, или в началото на лятото. Какъвто и да е резултатът, след тази война архитектурата на сигурност в Европа ще бъде радикално различна от онова, което беше преди войната.

Проф. Кънчев посочи, че поради опозицията на израелците има проблем с навременната доставка на американските танкове M1 Abrams за Украйна.

„С европейските танкове няма сериозни проблеми, но с американските M1 Abrams ще има сериозни проблеми, защото те са съвършено ново поколение бойни машини. За да дадат танковете трябва да махнат от тях екипировката, свързана със сателитното разузнаване, което подава автоматично целите в танка. Трябва да намерят нови снаряди, защото те са специални, няма гилза, изгаря всичко, целият снаряд“, посочи военният експерт.

Има проблем с Израел, тъй като този танк има специално покритие. Бронята е построена от израелски специалисти и те са казали, че не са съгласни да се предоставят всички тези секрети на бойното поле в Украйна.

По думите на проф. Кънчев президентът на САЩ Джо Байдън има полза от това танковете да бъдат предоставени, за да се покаже солидарността на САЩ, но тези административни пречки трябва да се решат своевременно.

„Те са произвели 8000 танка M1 Abrams, така че могат да дадат много голямо количество“, отбеляза военният експерт.

Той посочи, че обучението на войници за американските танкове ще отнеме около 6 месеца, а за германските Leopard – между 4 и 6 месеца.

„През август месец в един малък град до Варшава беше създадено специално танково училище за обучението на екипажите с инфраструктурата, инструкторите, танковия полигон, на който се обучават“, коментира още бившият зам.-министър на отбраната и добави, че в пакета от военна помощ на САЩ се предвижда и специална сума за изпращането на офицери и инструктори за обучение на украинските военнослужещи.

Проф. Кънчев посочи, че в Русия се извършват две вълни на мобилизации – тази през ноември миналата година и една предстояща през март, за да покрие огромните загуби, които се изчисляват на 100 000 души.

Категорично ще има нова руска и украинска офанзива в края на пролетта и началото на лятото. И двете страни се готвят за тази офанзива.

По думите на военния експерт подготовката на двете страни за предстоящото ожесточение на бойните действия обаче е различна.

„Подготовката на руснаците е обезпечаване на разрушените съединения и военни части с нов персонал и неговото обучение, докато украинците получават ново и високотехнологично въоръжение, с което те се стремят да задържат и продължат стратегическата инициатива на бойното поле, което е изключително важно за победата“, подчерта проф. Кънчев.

„В Украйна имаме една тенденция за супер високотехнологично превъоръжаване на украинската армия и обучението ѝ да си служи с това оръжие“, добави той.

По думите му през последните 5-6 месеца украинската армия е била снабдена с всички модерни системи, които армиите от НАТО имат.

„С изтребителите нещата се усложняват, тъй като според военната теория, изтребителите се водят стратегическо оръжие. Войната ще мине в друго измерение и това ще даде аргумент на руснаците и те да използват много по-високо ниво оръжие“, коментира още проф. Кънчев и подчерта, че това би означавало ново стъпало на ескалацията, крайният етап от която би означавало използване на ядрено оръжие.

Целия разговор вижте във видеото.