Свят

Кризата в Перу се задълбочава, депутати поискаха импийчмънт на президента

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Peru Protesti AP Снимка: AP

Група перуански депутати внесоха предложение за импийчмънт на президента Дина Болуарте след малко повече от месец на власт. Като причина се посочва "постоянна морална неспособност". Предложението за отстраняване на Болуарте идва в разгара на бурни протести след импийчмънта и ареста на предшественика ѝ Педро Кастийо миналия месец. От началото на протестите са загинали най-малко 56 души.

„Хората са прави. Перу трябва да се надигне и да подкрепи хората от провинцията, защото правителството пратиха в затвора президента Кастийо“, казва Бети Торес.

Болуарте твърди, че протестиращите са екстремисти.

Политическата криза в Перу може да продължи по пътя на насилието, смъртта и разрухата или може да се разреши мирно, чрез диалог и демокрация.

Дина Болуарте, президент на Перу

Предложението за импийчмънт е подписано от 28 леви членове на Конгреса, които подкрепят Кастийо. За внасянето на предложението се изискваха минимум 26 подписа. Сега предложението трябва да бъде одобрено с 52 гласа, за да може да бъде обсъдено в Конгреса, там то трябва да получи подкрепата на две трети от членовете на Камарата.