Свят

Ранени и арестувани след ескалация на напрежението в Перу

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Напрежението в перуанската столица Лима ескалира и се наложи полицията да използва сълзотворен газ и палки, за да отблъсне протестиращите.

Недоволството срещу президента Дина Болуарте продължава да расте, след като през декември бившия президент Педро Кастийо беше арестуван. Неговите поддръжници са по улиците на големите градове в страната вече повече от месец. От началото на протестите са загинали най-малко 56 души. Темата за насилието в Перу бе основна на седмата конференция на страните от Латинска Америка и Карибския регион, която се проведе в Буенос Айрес.

 

Обсъдихме нарушаването на човешките права, което се случва в Перу, насилието там. За всички това е важна тема, въпреки че някои делегации го споменаха, а други – не. Но за всички тук човешките права са основополагащи. Говорим за Перу на всички форуми и събития, защото страната трябва да се върне по пътя на свободата и спазването на човешкото достойнство.

Сантяго Кафиеро, външен министър на Аржентина

Президентът Болуарте обвини протестиращите за случващото се в страната като подчерта, че става дума за екстремисти – трафиканти на наркотици, нелегални миньори и каналджии, които умишлено създавали хаос за своите политически цели. Болуарте алармира, че към момента загубите за страната са 1 млрд. долара. На 7 декември Педро Кастийо бе отстранен след импийчмънт и арестуван, след като се опита да разпусне Конгреса и да управлява с декрет.