Свят

Заради напрегнатата ситуация в Перу: Мачу Пикчу остава затворен за неопределено време

От Euronews България Euronews България
Machu Picchu Lama Unsplash Снимка: Unsplash

Перу затваря за неопределено време известния си туристически обект Мачу Пикчу заради продължаващите протести срещу новия президент на страната. Правителството обяви, че е затворило обекта и водещата до него „Пътека на инките“, за да защити туристите и гражданите, предаде Би Би Си (BBC).

Стотици хора, които бяха блокирани в продължение на часове в подножието на цитаделата на инките от XV в., вече са спасени. Ожесточените протести, при които загинаха десетки хора, започнаха със свалянето от власт на предишния лидер на Перу Педро Кастило.

Железопътните превози до Мачу Пикчу бяха преустановени в четвъртък заради повреда на някои от релсите. В резултат на това 418 души останаха блокирани на мястото, посочи министърът на туризма Луис Фернандо Хелгеро на пресконференция в събота.

Въпреки това до събота вечерта според Министерството на туризма всички 148 чужденци и 270 перуанци са били безопасно евакуирани с влакове и автобуси.

Те не са първите посетители, блокирани в Мачу Пикчу заради граждански вълнения - миналия месец стотици туристи бяха изведени със самолет, след като останаха блокирани там в продължение на няколко дни.

Мачу Пикчу е разположен високо в планината в Андите и се смята за едно от новите седем чудеса на света. Той е изключително популярен сред туристите, като всяка година го посещават около един милион души.

Някои посетители стигат до Мачу Пикчу по известния близо 5-дневен поход по „Пътеката на инките“.

В изявление на перуанското министерство на културата се казва, че тези, които вече са закупили билети за обекта, ще могат да ги използват в продължение на един месец след края на демонстрациите или да получат обратно парите си.

Демонстрантите в Перу настояват за нови избори и призовават новия президент Дина Болуарте да се оттегли от поста си, което тя до момента отказва да направи.

Те искат нейният ляв предшественик Педро Кастило, който е в затвора и обвинен за бунт и заговор, да бъде освободен. Кастило отрича обвиненията и настоява, че все още е легитимен лидер на Перу.

Според доклад на перуанския омбудсман най-малко 58 перуанци са били ранени по време на протестите.

Европейският съюз осъди насилието „непропорционалната“ употреба на сила от страна на полицията. В изявление Съюзът призова за „спешни стъпки за възстановяване на спокойствието“.