Свят

Жертвите на протестите в Перу достигнаха 54

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Нови сблъсъци между полиция и демонстранти в Перу. Хиляди от цялата страна се събраха в столицата Лима, за да протестират срещу президента Дина Болуарте. Недоволството продължава седмици наред. А броят на жертвите се увеличи до 54 души. Други близо 800, сред тях и служители на реда, са ранени. 

Кризата в Перу след отстраняването на президента Педро Кастильо се задълбочава. Въпреки наложеното извънредно положение, хиляди се стекоха към столицата Лима, много от тях дойдоха от отдалечените райони на Андите.

 

Искаме оставката на президента Дина Болуарте, както и закриване на конгреса и нови избори през 2023 г.

Алвелио Санчес

Над 12 000 полицаи бяха разположени в Лима. С настъпването на нощта те многократно използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, за да им попречат да стигнат до бизнес и жилищните квартали. Стигна се и до сблъсъци.

В телевизионно обръщение Болуарте обвини демонстрантите в създаването на безредици и хаос. 

 

Питам тези, които протестират ежедневно, кой ви финансира? Защо не работите и какви пари носите в домовете си? Защо оставяте семействата си, за да протестирате, ако няма социална полза за страната. Искате нещо извън върховенството на закона. 

Дина Болуарте, президент на Перу

Протести имаше и в други градове на Перу. Местните власти бяха обвинени, че са използвали прекомерна сила за потушаване на недоволството, включително огнестрелни оръжия. 

Най-малко 54 души са загинали, а други близо 800, сред тях и служители на реда, са ранени от началото на протестите през декември.