Свят

Перу удължи извънредното положение в размирните зони

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Перу се разкъсва от най-жестоките протести в страната от 20 години насам. Жертвите вече са близо 50, размириците в Лима и някои южни райони не спират. От кабинета на президента Дина Болуарте удължиха извънредното положение в столицата, Куско и Пуно с още месец. Редица анализатори отбелязват, че страната се намира в безпрецедентна криза.

"Омбудсманът, както и всеки друг, настоява за диалог. Искаме това, което се случва в страната, тази политическа и социална криза, да бъдат разрешавани с диалог, а не със смърт. Затова се отзовахме на поканата на епископа на Лима да бъдем до близките на загиналите", каза заместник-омбудсманът Матилде Кобеняс.

Причина за размириците е арестът на бившия президент Педро Кастийо, който бе отстранен след вот за импийчмънт през декември. Той от своя страна направи опит да разпусне Конгреса и да управлява с декрет. Протестиращите настояват за нови избори и отстраняване на Дина Болуарте, която бе вицепрезидент в кабинета на Кастийо. В телевизионно обръщение в петък Болуарте отказа да подаде оставка. Социологическо проучване сочи, че 71% от перуанците не одобряват правителството на Болуарте.