В детайли

"Само не се женѝ за Камила, татко": Книгата на принц Хари оглави топ 10 по продажби на Острова

От Euronews България Euronews България
Harry Book AP Снимка: AP

Автобиографичната книга „Резервен“ на принц Хари стана най-бързо продаваната във Великобритания. Спорните мемоари предизвикаха полемика в Обединеното кралство, но въпреки това оглавиха класацията в раздел „Нехудожествена литература“ за последните 25 години, съобщи БТА.

Според сайта Nielsen Bookdata, който събира и предоставя информация за дистрибуцията и продажбите на книги, през първата седмица от излизането й на пазара от „Резервен“ са продадени 467 183 копия.

Книгата счупи предишния рекорд от 210 506 копия, поставен от първата готварска книга от поредицата "Щипка ням-ням", написана от Кей Алисън през 2019 г. Данните не включват електронни и аудиокниги, а се отнасят само до продажбите на физически копия, уточнява БТА.

„Резервен“ е единствената нехудожествена книга в топ 10 на най-бързо продаващите се книги във Великобритания. Начело на тази класация е са четири от книгите на Джей Кей Роулинг за Хари Потър, пето място е за "Изгубеният символ" на Дан Браун, а "Резервен" се нарежда на шесто място. Самата книга е написана от американския автор Джей Ар Моринджър.

В книгата херцогът на Съсекс описва различни епизоди от живота си в кралския двор, включително серия от лични преживявания и емоционални състояния, свързани с него и семейството му. В нашумелите вече откъси Хари разказва колко тежко е преживял загубата на майка си, срещал е емоционално неразбиране у близките си, брат му Уилям го е нападнал физически и се подигравал на паническите му атаки, а баща му Чарлз пренебрегвал интересите на синовете си и поставил собственото си щастие над тяхното.

Хари не спестява и интимни детайли, сред които как е изгубил девствеността си с непозната по-възрастна жена, която го третирала като „жребче“. Разказва и как лично е ликвидирал 25 талибански бойци, докато е бил в Афганистан, което предизвика мигновена реакция от властите в Кабул.

След погребението на Даяна - концерт на Spice Girls

В един от силните епизоди той разказва два месеца след погребението на майка си е придружил баща си по негово настояване в Йоханесбург за среща с Нелсън Мандела и... концерт на популярната поп група Spice Girls.

„Бях смаян. И озадачен. Spice Girls ли, татко?

Той обясни, че Spice Girls изнасяли концерт в Йоханесбург и се обадили на президента Мандела, за да изразят уважението си. Чудесно, помислих си. Това обяснява защо Spice Girls ще бъдат там. А ние? Не разбирах. Не съм сигурен, че татко искаше да го разбера.

Истината беше, че служителите му се надяваха, че негова снимка редом до най-почитания световен политически лидер и най-популярната музикална група ще му донесе положителните заглавия, от които силно се нуждаеше. След смъртта на мама той беше сатанизиран, хората го обвиняваха за развода, а оттам и за всичко, което последва. Рейтингът му беше едноцифрен. Само за пример – Фиджи отмени национални празненства в негова чест.“

Посещението се организира, а преди концерта Хари се превръща в център на вниманието за журналистите, тъй като това е първата му публична проява след погребението на майка му.

Хари, тук, Хари, как си, Хари!

Въпроси, които не бяха въпроси. Въпроси – капани, които кънтяха в главата ми. Журналистите не се интересуваха как се справям, те се опитваха да ме накарат да кажа нещо жълто, нещо ново. Взирах се в светкавиците, оголвах зъби в усмивка и мълчах.

Малко по-късно Хари описва как – вече по време на концерта - вцепенен е видял баща си да си тактува с глава и да потупва бедро с ръка в ритъма на поп песните.

Само не се женѝ за Камила, татко

В книгата той разказва и как „другата жена“ Камила Паркър Боулс официално е влязла в живота им.

„Усещахме присъствието на Другата жена. Уили дълго време таеше подозрения, които го объркваха, измъчваха го и когато се потвърдиха, той изпитваше огромна вина, че не е направил нищо. По-скоро, че не е казал нищо. Мисля, че бях твърде млад, за да имам подозрения. Но не можех да не почувствам липсата на стабилност, на топлина и любов в нашия дом“.

След смъртта на майка му баща му искал да официализира връзката си и за целта „трябваше да привлече момчетата“. За целта били организирани отделни срещи на Камила с Уилям, а след това и с него. На чай.

Казах си: Нищо страшно. Все едно си поставяш инжекция. Затваряш очи и свършва, преди да се усетиш. Имам смътен спомен, че Камила беше също толкова спокойна (или отегчена) като мен. Никой от нас не се притесняваше много от мнението на другия. Тя не ми беше майка, а аз не бях най-голямото й препятствие. С други думи, аз не бях наследникът. Тази част с мен беше просто формалност.“

Накрая последвал „разборът“ с баща им, в който той ги питал какво мислят. И получил „благословията им“ да бъде щастлив с Камила.

„Да, Камила беше изиграла ключова роля в разпадането на брака на родителите ни и оттам за изчезването на майка ни, но разбирахме, че тя е била в капан като като всички останали в урагана на събитията. Не я обвинявахме и всъщност с щяхме удоволствие да й простим, ако можеше да направи татко щастлив. Виждахме, че и той като нас не беше. Разпознавахме празните погледи, празните въздишки, разочарованието, което винаги беше изписано на лицето му.“

Съчувствието към Чарлз имало и още един корен – тежкото детство на самия днешен крал. Хари описва разказите на баща си за интерната-училище, в който бил изпратен „да се калява“ и където според собствените му спомени бил ужасно тормозен и едва оцелял „с наведена глава, стиснал плюшеното си мече, което години по-късно все още притежаваше. Теди ходеше навсякъде с татко – жалък предмет, с висящи конци, с дупки, закърпени тук-там. Представях си, че изглеждаше, както татко е изглеждал, когато хулиганите са приключили с него“.

Затова с Уилям решили, че баща им има право на лично щастие и заслужава „по-добър спътник от Теди“. Съгласили се да приемат Камила в семейството, но с единственото условие Чарлз да не се жени за нея.

„Той не отговори.“

Чарлз и Камила сключиха брак през 2005 г.