Свят

Книгата на принц Хари предизвика гневни реакции в Афганистан

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Автобиографията на принц Хари се превърна в най-бързо продаваната нехудожествена книга във Великобритания. За ден са изкупени над 400 хиляди копия. Междувременно принц Хари  обвини медиите, че вадят думите му от контекст. Най-малкият син на крал Чарлз III визира критиките след думите му, че по време на службата си в Афганистан е гледал на целите като „шахматни фигури“. Твърди, че е убил 25 предполагаеми бойци на талибаните.

Коментарите на принц Хари за службата му в британската армия в Афганистан шокираха роднини на жертви в страната.

Мулла Абдула е загубил девет членове на семейството си през 2011 г., когато британска ракета удря дома му в провинция Хелманд. Той често посещава гробовете им и се възмущава от коментарите на Хари.

Призоваваме международната общност да изправи този човек пред съда и да ни компенсира за загубите ни, ние загубихме къщата си, живота си и членовете на семейството си, загубихме поминъка си, а също и близките си.

Мулла Абдулла

В същата провинция историята на Наби е подобна. В неговия случай са загинали 11 членове на семейството му, повечето от които жени и деца.

Когато се случи инцидентът, британските сили бяха тук, американците тогава не бяха тук. Един самолет прелетя над селото и докато вечеряхме, той се върна и се насочи към онази къща там, къщата беше пълна с жени и деца, в продължение на един час чувахме плач и след това - само тишина.

Наби Акаа

Принц Хари служи в британската армия в продължение на десетилетие и е изпълнявал две мисии в Афганистан. Той беше разкритикуван, че е коментирал убийства в книгата си. От своя страна Хари обвини медиите, че вадят думите му от контекст, което може да застраши семейството му. Защити коментарите си като обясни, че е искал да помогне за намаляване броя на самоубийствата сред ветераните. Автобиографията „Резервен“, която излезе на пазара във вторник, се превърна в най-бързо продаваната нехудожествена книга във Великобритания.