Европа

Български журналист във Великобритания: Принц Хари определено ще си тръгне богат от тази книга

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Автобиографичната книга на принц Хари „Резерва“ предстои да излезе официално в продажба следващата седмица. Излезли отделни части от нея обаче от вчера се коментират, не само в британската преса, но и по целия свят. За реакциите и настроенията в Обединеното Кралство, говорим с журналиста Теодора Йолчева.

Тези обвинения във физическо насилие предизвикаха доста широк отзвук. Като начало, голяма изненада е, че „Гардиън“ публикува това, защото той се води представител на сериозната преса и до момента не са се занимавали сериозно с драмите около кралското семейство.
Това коментира за Euronews PrimeTime българската журналистка във Великобритания Теодора Йолчева.

Тя посочи, че книгата на принц Хари няма да излезе официално на пазара във Великобритания преди вторник, така че материалът е предизвикал изключително голяма сензация.

„Веднага беше препубликуван от множество други медии, заедно с други откъси от книгата“, допълни Йолчева.

Реакциите са много различни. Има хора, които по-скоро коментират, че е нормално да съществуват подобни спречквания между двама братя. Други казват пък, че на тяхната възраст, това са зрели хора, не е нормално каквото и напрежение да съществува, то да избива във физически пререкания.

По думите на Йолчева анализаторите на кралското семейство във Великобритания по-скоро се питат какво означава това за характера на бъдещия крал – принц Уилям в своите публични изяви създава впечатление на един много умерен и спокоен човек, а явно зад завесите той има съвсем друга страна.

Според журналистката въпросът е и как ще се отрази книгата на връзките в кралското семейство и неговия имидж.

Като че ли през целия си живот принц Хари е трупал огорчение. Поне от нещата, които той споделя и от самия факт, че ги споделя, според мен прозира едно много негативно чувство и натрупано напрежение към брат му и баща му.

Йолчева коментира, че на много места принц Хари повтаря, че никой в семейството му не е обърнал внимание на тревогите и дерзанията му.

„Пътят обратно изглежда много, много труден, да не кажа невъзможен“, подчерта журналистката.

Според нея с написването на книгата принц Хари е искал по някакъв начин да изземе функциите на медиите и вместо те да публикуват различни сензации за него, той самият да разкаже нещата от негова гледна точка.

„Мисля, че това е бил водещият му мотив“, допълни тя.

Да не забравяме и финансовият мотив. Според някои информации сделката (за публикуването на книгата – бел. ред.) е на стойност десетки милиони, така че принц Хари определено ще си тръгне богат човек от публикацията на всички тези скандали истории около семейния си живот.

Според мнозина анализатори на острова принц Хари вероятно ще съжали в един момент, че е решил да направи скандалите в семейството си толкова публични и подробно разказани и по толкова груб и обиден всъщност за семейството му начин, отбеляза Йолчева.

Тя коментира, че със сигурност книгата ще се окаже в ущърб на принц Уилям.

„От публикацията на тази книга нито едната, нито другата страна, ще излезе с подобрен имидж. Последните данни показват, че принц Хари се радва на рекордно ниско одобрение – едва 30%“, подчерта журналистката.

По думите ѝ абсолютно никой няма да излезе неопетнен от тази история.

Целия разговор вижте във видеото.