The Cube

The Cube: Автобиографичната книга на принц Хари

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

А сега отиваме към Великобритания. С какво принц Хари успя да възмути не само британската, но и световната публика, ще научим от Мария Кръстанова в The Cube.



Принц Хари успя да скандализира буквално за часове с автобиографичната си книга, която все още дори не е излязла на пазара за свободна продажба. Книгата му, преведена на български „Резервен“, предстои да бъде публикувана следващата седмица. От британския The Guardian обаче са се сдобили с нейно копие и публикуваха обвиненията, които Хари отправя срещу Кралското семейство, конкретно срещу брат си.

За какво става дума? Накратко: Хари пише в книгата си, че е бил физически нападнат и ранен от Уилям през 2019 г. в дома им в Лондон. Ситуацията е ескалирала, когато Уилям нарекъл Меган „груба“ и „дразнеща“. Тогава се е случило и сблъска между двамата братя, при който Хари е съборен на земята върху купа на кучето му, парчетата от които се врязват в гърба му.

И макар описанието на конфронтацията да звучи като битово спречкване между двама братя, всички очаквания са, че след броени дни, когато книгата излезе на пазара, ще предизивка абсолютен фурор в британското кралско семейство.

Казаното до момента обаче дори не е фокуса на книгата на принца. The Guardian пише, че заглавието никак не е случайно. То идва от стара поговорка в кралските и аристократичните среди, а именно, че първият син е наследник на титли, власт и богатство, а вторият е резервен, ако нещо се случи с първородния. Именно такова е усещането на несправедливост, от което е искал да се отърве Хари. За мотивацията си да напиша книгата, в интервю той казва, че „тишината няма да направи нещата по-добри“.