Е-кономика

Тодор Тодоров: Изгубихме 100 млн. евро. Няма планове за затваряне на въглищни централи през 2026-та | Е-кономика, 06.01.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Global_And
Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

„По отношение на 2026-та драмата е свързана с поетия ангажимент за намаляване на емисиите. Тук истерията се създаде по подобен начин като опасенията покрай казуса с Газпром - че ако няма синьо гориво от този доставчик, икономиката на страната ще рухне. Сега се говори, че намаляване на емисиите с 40% ще е фатално за работните места и икономиката.“ – това заяви Тодор Тодоров от екологично сдружение „За Земята“.

Според Тодор Тодоров, политическата нестабилност и суматохата около териториалните планове са коствали на България 100 млн. евро. Средствата са безвъзвратно загубени, тъй като е било предвидени страната ни да получи съответния транш от Фонда за справедлив преход именно през 2022 година.

Тази сума никак не е малко. Това е половината сума, която регионите биха получили от Фонда за справедлив преход.

Гостът определя като „тактика за протакане“ стремежът да се отлагат проекти от ПВУ. Тодор Тодоров също смята, че в ангажиментите на страната присъстват много спорни и скъпи мегапроекти.

Кои са те и повече по темата вижте във видеото.