Е-кономика

Дебатът за еврото: Защо се повишиха цените в Хърватия и какво направиха големите вериги? | Е-кономика, 05.01.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Global_And
Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ
Rumen Galabinov Stefan Antonov

„Има три причини за покачването на цените. Първият е разходът на търговците, който се прехвърля върху клиентите. Например един ресторант да разработи ново меню. Вторият е така нареченото “добросъвестно проспиване ” от страна на потребителите. Става въпрос за случаите, когато в месеците преди влизане във еврозоната, цените в местната валута се вдигат и така след влизане във валутния съюз, новата цена в евро е по-висока от очакваната за нормална такава. И разбира се, на трето място идва човешкият стремеж да закръгля цените към по-високата цена.“ – това споделя финансовият журналист Стефан Антонов по повод случая с потребителските цени на Хърватия и възможността от подобен сценарий за България при влизане в еврозоната.

Според финансиста Румен Гълъбинов, описаните по-горе процеси се случват при малките търговци и пазарите, а не при големите вериги.

В момента големите търговци правят маркетингова политика, те казват – „Елате при нас, ни е не закръгляме цените“. Редица международни вериги дори си позволяват да смъкнат цените с 5 или 10 цента надолу, заради отпадналата нужда от такси за превалутиране.

Румен Гълъбинов, финансист

За Румен Гълъбинов в България също се наблюдава ръст на потребителските цена заради множество фактори и не бива да се дават дефинитивни оценки, че инфлацията в една страна е причинена единствено заради влизането и в еврозоната.

Гостите обсъдиха и какви мерки е предприела балканската страна, за да ограничи ценовият натиск.

Самият факт, че се налага политици на една страна да говорят с големите вериги, означава, че пазарът и икономиката не са достигнали тази зрялост и това ниво на развитие, което предполагаме че са нужни, за да бъде една страна част от еврозоната.

Стефан Антонов, финансов журналист.

За Румен Гълъбинов хърватският сценарий може да не се повтори в България:
„Говорейки си за ръста в цените, трябва да отбележим, че все пак в Хърватия, валутният курс бе плаващ. При нас курсът е фиксиран повече от 20 години. Но не само цените могат да се вдигат при влизане в еврозоната, доходите също трябва да растат. Защото пазарът на труда е далеч по-конкурентен в държави, където се плаща с евро“, коментира финансистът.

Създава ли еврозоната риск от потенциални инвестиционни балони в страните от периферията, има ли връзка между улеснено кредитиране и биха ли се вдигнали цените в България въпреки фиксирания курс?

Вижте повече в следващото видео: