Икономика

Спекула след еврото в Хърватия, властта заплашва търговци с черен списък

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Croatia Euro AP Снимка: АП

Недобросъвестни търговци на дребно са обвинени, че "закръглят" цените при новата единна валута, което накара правителството да заплаши, че ще назове имената на продавачите, които злоупотребяват с преминаването към еврото.

 

Четири дни след като Хърватия прие еврото, внезапното повишаване на цените разгневи мнозина, а в сряда правителството заяви, че няма да толерира несправедливото поскъпване. И че обмисля санкции за тези, за които се смята, че злоупотребяват с преминаването към еврото и нарушават закона.

Министърът на икономиката и устойчивото развитие Давор Филипович заяви, че правителството "интензивно обсъжда черни списъци на търговците на дребно". Междувременно сдруженията на потребителите, които следят цените, обвиниха търговците на дребно, че манипулират цените в търсене на печалби, съобщи Хърватската информационна агенция
(HINA).

"Със сигурност ще обмислим варианта Министерството на икономиката да създаде "списък на срама" и да оповести имената на тези, които работят в ущърб на нашите граждани и така подхранват инфлацията", каза Филипович и добави, че ще знае повече до четвъртък, когато е следващото заседание на правителството.

Той добави, че през следващите няколко дни правителството ще изпрати предупредително съобщение до търговците на дребно, което се надява да намали стреса на гражданите по отношение на повишаването на цените и въвеждането на еврото. "Изпращаме послание до всички, до търговците и другите участници във веригата на доставки, че трябва да поставят под контрол апетитите си", каза министърът.

Хърватия се присъедини към еврозоната на 1 януари. Съобщава се, че техническият преход към единната европейска валута, която замени предишната национална валута - куна, е преминал без затруднения. Въпреки това потребителите се оплакват, че новите цени в евро са по-високи от тези преди няколко дни, когато куната все още беше в употреба.

Croatia EU AP (1) Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен разглеждат хърватски евро монети на 1 януари, когато Хърватия влезе в еврозоната. Снимка: АПи

От Асоциацията за защита на потребителите съобщиха, че купувачите съобщават за забележимо увеличение на цените, особено на кафето и хлебните изделия, вероятно защото при конвертирането цените са били закръглени нагоре.

Изглежда, че е настъпила вълна на "закръгляне" на цените нагоре. Например едно кафе в бар, което миналата седмица е струвало осем куни, сега би трябвало да е 1,09 евро, но често е закръгляно нагоре до 1,20 или дори 1,5
0 евро.

Дуня Малетич, правен съветник в Асоциацията за защита на потребителите, заяви, че макар потребителите да са забелязали, че цените са по-високи, не винаги е лесно да се докаже защо, тъй като всяко поскъпване трябва да се проследява за всеки отделен случай.

"Член 8 от Закона за въвеждане на еврото ясно посочва, че цената не трябва да се увеличава поради въвеждането на еврото. Необходима е критична маса от потребители, за да се постави търговецът в срамния списък, но повече от това не може да се направи", каза Малетич пред BIRN.

Тя допълни, че е трудно да се прецени например дали ако фризьорка вдигне цената, го е направила заради увеличението на разходите за вода, материали и електроенергия, или заради въвеждането на еврото.

Медиите съобщават, че цената на хляба вече се е повишила в реално изражение с 30 % през миналата година. Цените на петрола, газта и пшеницата също скочиха, което поставя пред много граждани предизвикателството на и без това ниския стандарт на живот.

Ведрана Филипович Гърчич, помощник на главния държавен инспектор, заяви във вторник пред обществената телевизия HRT, че само през първите два дни на януари в Инспектората са постъпили над 60 жалби от потребители.

"Хората се оплакват най-вече от различни доставчици на услуги, ресторантьори и търговци на дребно, и то главно заради политиката им на "закръгляне" на цените, което всъщност е увеличение на цените", каза тя.


Автор: Вук Тесия, BalkanInsight