Euronews Уикенд

Хърватия с нова валута от днес и членство в Шенген

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Нова година идва с нова валута в Хърватия и нови перспективи. От днес страната вече е 20-ата държава-членка на ЕС, която ще използва еврото.

Повече от половината банкомати в страната са изключени от мрежата, за да се подготвят за раздаване на евро. След това хърватската куна и еврото ще съжителстват за кратък преходен период от само 14 дни.    

Първото разширяване на Шенгенската зона от 11 години насам ве„е е факт. Всичко на унгарско-хърватската граница вече е подготвено. След като Хърватия се присъедини към Шенгенското пространство от днес, проверките на всички гранични пунктове са отменени. През лятото на граничния пункт Летени често, се образуваха километрични опашки, така че осигуряването на свободно преминаване ще улесни живота на много хора.

В този район река Мура е границата между двете държави. Временната гранична бариера, която беше поставена поетапно през 2015 г., сега трябва да бъде премахната съгласно правилата на Шенген. В началото на тази година полицията ще демонтира оградата и телените мрежи по някои части на границата.

Не всички в района са доволни от новата ситуация. Някои се опасяват, че премахването на контрола ще улесни пътуването на престъпници между Унгария и Хърватия.

 

Лесно е. Ако идват да пътуват или да посетят член на семейството си, не трябва да показват нищо. Просто пресичат и бързо пристигат тук, но има хора, които се възползват от тези възможности.

местен жител

В миналото Летене, в непосредствена близост до границата, е било важна спирка за пътниците, което от своя страна е осигурявало препитание на много жители. Наскоро обаче ситуацията се промени.

Адам Магиар, Euronews: Няколко местни жители казаха, че трафикът през селото вече е намалял много с построяването на магистралата. Те смятат, че положението ще се влоши още повече след присъединяването на Хърватия към Шенген. Срещнахме и собственик на ресторант, който се надява, че повече чужденци ще идват в ресторанта му, ако не им се налага да показват личните си документи на границата.