Euronews Уикенд

ЕК поздрави Хърватия за влизането в Шенген и еврозоната

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Croatia EU AP Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: АП

Няма друго място, което да символизира новото начало по-добре от хърватско-словенската граница в новогодишния ден. Това заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в деня, в който Хърватия стана част от еврозоната и Шенгенското пространство. Тя пристигна на граничния пункт Брегана, където контролът бе премахнат и се срещна с хърватския премиер Андрей Пленкович и словенския президент Наташа Пирц Мусар. 

Влизането на Хърватия в зоната на свободно движение и еврозоната огромно постижение за най-младата членка на Евросъюза. Следващото поколение хървати ще израсне в Шенген. Хората ще могат да пътуват свободно, а бизнесът няма да бъде възпрепятстван, заяви Фон дер Лайен.

 

Днес е празник не само за хърватите, но и за всички европейци. От този момент нататък вътрешните граници могат да се преминават свободно и без контрол, както тук, в Брегана, така и на всички други КПП-та по суша със Словения и Унгария, по море с Италия, а от март и по въздух с всички останали държави от Шенгенското пространство. Няма повече проверки, няма повече паспортни проверки, няма повече опашки.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

В полунощ, след по-малко от десет години членство в Европейския съюз, Хърватия стана член на Шенгенското пространство, като по този начин се присъедини към клуба на 26 други държави и 420 милиона души в най-голямата в света зона за свободно движение между държавите.  

С настъпването на новата година Хърватия стана член и на еврозоната и ще е сред 20-те държави-членка на ЕС, които ще използва еврото. Така страната се превърна в единствената досега, която се присъедини едновременно и към двете структури.

Присъединяването към еврозоната бе отбелязано на церемония след полунощ пред главната сграда на хърватската централна банка, където финансовият министър и гуверньорът символично изтеглиха от банкомати по 50 евро. Министър Марко Приморац нарече днешния ден исторически за страната и изрази увереност, че приемането на еврото в тези неспокойни времена ще предложи допълнителна стабилност и ще съдейства за растежа на хърватската икономика.

Адам Магияр, Euronews: Границата между Словения и Хърватия е дълга 670 км. Срещата се проведе на най-натоварената ѝ точка, на около 10 км от Загреб. През 2019 г., последната година преди пандемията през граничните пунктове между двете държави са били регистрирани 29 млн. души.