Е-кономика

Рашев: Щатите използват ЕС като прокси, Китай продаде своя газ на Европа | Е-кономика, 03.01.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Global_And
Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ
Boyan Rashev

„Ще има дълбока криза и не е ясно кой ще излезе най-силен от нея. Склонен съм да се съглася, че доларът губи малко по малко стойността си като резервна валута. Има голяма инфлация, която на пръв поглед спада, но може много трудно да бъде спряна, защото вече влезе и в сферата на услугите.“ – това заяви управляващият съдружник в Denkstatt Боян Рашев.

Според енергийния експерт, САЩ и Китай са двете големи сили на света, които определят „правилата на играта“, а заради енергийната криза ЕС губи позициите си като глобален лидер. Според госта, мерките срещу Ковид-19 в Китай са били причината енергийната криза да не се усети толкова силно в останалата част на света.

Европа успя да запълни хранилищата през лятото, заради Китай. Защото Китай вместо да употреби газа, който беше закупил, го продаде на Европа.

Боян Рашев, управляващ съдружник в Denkstatt

„ЕС прави всякакви усилия с цел намаляване на емисиите и създаване на законодателство, но реалността показва, че потреблението на фосилни горива по света продължава да расте, когато има ръст на икономиката“, коментира енергийният експерт.

Защо Боян Рашев смята, че Европа трябва да бъде военно силна и повече за това къде е ЕС в “менгемето”, между САЩ и Китай – вижте в следващото видео: