Е-кономика

Кирил Илиев: Светът се фрагментира, големите държави не намериха обща позиция относно Украйна|Е-кономика 25.11

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ
Global_And
Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Кирил Илиев е историк и международен редактор в divident.bg. 

 

"Това първата среща между Си Дзинпин и Джо Байдън откакто Байдън е президент. Те търсиха неврологичните точки, като Тайван и обменът на високи технологии. Голямата новина е, че в началото на 2023-та, ще има голямо посещение на държавният секретар на САЩ - Антъни Блинкен в Китай. "

 

Според Илиев, много от дискусиите между страните от Г-20 остават като "добри намерения", но все пак, държавите са постигнали успех по въпроса със зърнената криза. Гостът коментира и темата за климата. 

 

"Дискусиите за климата представляваха по-скоро едно потвърждение и консенсус около Парижкото споразумение, чието цел е изменението на климата да се ограничи до 1.5 градуса по Целзий. Не бих се учудил ако борбата срещу глобалното затопляне не премине през завои и кривини, тъй като войната в Украйна породи и енергийна криза."

 

Кирил Илиев коментира и намеренията на Китай, страна която въпреки публичните изяви на Китайската Комунистическа Партия, остава като "бяло петно" на картата от гледна точка на това, какво знаем за целите и. 

 

"Публичността е само видимата част, което е като върха на айсберг, под него има много пластове и елемти, които ние не виждаме и не знаем. Факт е че, китайската дипломация и външна политика е особено активна в последните седмици.'

 

Според госта, Китай влиза в нов етап от изграждането и разпространението на своята държавна доктрина извън границите на поднебесната. Илиев коментира и решенията основно повишението на лихвените проценти, което държавите от Г-20 са обсъдили на срещата в Бали. 

 

Целия разговор вижте във видеото.