Е-кономика

Даниел Василев: Нов удар за акциите - хората ще купуват по-малко тази Коледа | Е-кономика 29.11

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Редактор
Global_And
Димитър Вучев Димитър Вучев Журналист

“Златото беше добър хедж срещу инфлацията, ако го мерим в Евро. Защото това е важната цена за нас, а не в долари. В долари, цената му пострада от силния долар и покачването на лихвите, тъй като те са в обратнопропорционална зависимост. В евро - активът е “на зелено” и е един от малкото активи, които носят позитивна доходност през 2022-ра година. “

 

Гостът коментира и как би се представил жълтия метал, ако икономиките навлязат в рецесия.

 

“Златото е традиционно силен инструмент по време на рецесия, а други активи понасят удар, особено в контекста на високите лихви. Именно това удари акциите и фондовите пазари, в контраст с представянето им през 2021 година. “

 

Гостът определя миналата година ,като период на оптимизъм, но също и на балонизация на фондовите пазари.

 

“Тепърва предстои да види вторичен удар върху акциите, който ще дойде от реалната икономика. Големите магазини се готвят за слаб сезон и ниски продажби. А такива продажби няма как да не се отразява и на акциите."

 

Що се отнася до 2023-та Даниел Василев споделя, че очаква още натискът върху фондовите пазари да продължава паралелно с високите лихвени проценти. 

 

“Темпът на инфлацията се забавя, но има прогнози, че това няма да се отрази на лихвите, и те ще продължат да се покачват. Вероятно в САЩ основният лихвен процент ще достигне 5 процента. А ако икономиката на САЩ влезе в рецесия - това ще се отрази и в Европа."

 

Гостът коментира и цената на биткойн както и фалитите в крипто-сектора.

 

Целия разговор вижте във видеото.