Е-кономика

Ромските предприемачи са се утроили за десетилетие | Е-кономика, 23.11.2022

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

Между 2011 и 2019 година броят на предприемачите в ромската общност се е утроил. Това каза в предаването „Е-кономика“ Петя Гуламали от „Тръст за социална алтернатива“ - неправителствена организация с 10-годишна история, чийто фокус са непривилегировани общности в България.

Имаме програми, които обхващат буквално целия цикъл на човешкия живот, обясни тя.

„Предприемачеството е част от програмата, за която отговарям. Стремим се да попдомогнем хората, които търсят добра заетост. Подобряваме квалификацията, подобряваме отношенията с бизнесите“, разказа Гуламали.

По нейните думи, в ромската общност има един много голям процент хора, които искат да бъдат независими, да имат собствен бизнес, да развиват нещо свое.

Един от бенефициентите на Тръст за социална алтернатива“ е предприемачът Илиян Асенов.

„Аз и моята майка се занимаваме с производство на банички и закуски. Ние имахме вече два неуспешни опита да направим наша пекарна. След като видяхме, че ние сме добри майстори, но ни липсва предприемачески нюх, аз се записах в една от програмите на „Тръст за социална алтернатива“. Там ни обучаваха водещи специалисти в много браншове. Реално придобих една теоретична представа за това как се прави бизнес“, разказа той.

Цялото предаване вижте във видеото.