Е-кономика

Драгомир Желев: Хостинг услугите позволяват на бизнеса да расте и скалира | Е-кономика 21.11.2022

От Димитър Вучев Димитър Вучев Журналист

Драгомир Желев основава Delta.bg през 2009-а година и вече повече от десетилетие хостинг компанията е една от водещите на българския пазар. Специализират се в менажираните хостинг услуги и предоставят иновативни и персонализирани облачни решения, като имплементират последните технологии и тенденции със специалисти, сървъри и поддръжка тук, в България, на български език. През 2015-а дружеството купува една от обещаващите хостинг компании на пазара - Jump.bg и преструктурира дейността на двата бранда под шапката на новата Delta HighTech.

 

“Започнахме през 2009-та в един труден за мен момент, когато търсех накъде да поема и с какво да се занимавам. Моята страст е да конфигурирам сървъри и да настройвам сайтове и така отговорът сам се появи в главата ми.“ Това споделя Драгомир Желев - управляващ партньор в Delta.bg.

Гостът разказва, че в годините след 2009-та този тип бизнес се развива доста динамично и все повече клиенти имат нужда от хостинг и облачни услуги.

“Навлиза понятието "cloud". Като ме попитат "какво е cloud” - казвам, че това е все още хостинг. Именно това позволява на онлайн бизнесите да растат и скалират.”

Гостът споделя, че много често при онлайн магазините или медийните компании сървърите се натоварват, особено когато на страницата на медия излезе новина, която генерира голям интерес от онлайн аудиторията. При такива ситуации, облачните услуги успяват да поемат този трафик и да обслужат клиентското натоварване.

Според Желев интегрирането на Open Stack ще се отрази на техните услуги. Според госта интеграцията на Open Stack щe облекчи работата на компаниите без системни администратори и спести време на техните клиенти.

Драгомир Желев коментира и как се отразява икономическата несигурност на IT-сектора, както и уволненията в големите технологични компании. Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.