Е-кономика

Нено Ненов: Катар няма да избие разходите за световното | Е-кономика 21.11.2022

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ
Нено Ненов е финансов анализатор и икономист с редица телевизионни участия по спортни теми и финансите зад футбола.
“Катар имаше много време, за да се подготви за провеждането на това световно. Тъжното е, че от доста време насам, на страната се залепи етикет “корупция”” - коментира финансовият анализатор Нено Ненов.
Гостът изтъква, че Катар е единствената страна досега, която е домакин на световното първенство без да се е класирала по спортен път. Ненов отчита като грешка, факта, че катарците не са успели да изчистят имиджовия проблем свързан с обвиненията в корупция.
Ненов коментира и разликата с предишни първенства, като това в Бразилия, което е струвало 15 милиарда долара и тазгодишното на стойност 220 милиарда долара.
“Сумата е несъпоставима, но те изградиха значителна инфраструктура, не само стадионите, а всичко около тях, като метростанции и хотели. Всичко това оскъпи целия проект и неговото провеждане.”
Според госта, Катар няма да може да избие разходите си от провеждането на това световно. Въпреки това, Ненов допуска дългосрочната цел на Доха е да стане дестинация за елитните спортни клубове, които да провеждат там зимната си подготовка. Гостът коментира и как ще се отрази на зимните трансфери фактът, че световното първенство по футбол не се провежда през лятото.
Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.