Е-кономика

Кариерен консултант: “Тихото напускане” е защитна мярка от претоварване І Е-кономика 18.11.2022

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

Михаела Георгиева е кариерен консултант. Фокусът и е намиране на праивлните професионални пътища за своите клиенти, а на ръководителите - да се сдобиват с ценни лидерски умения. ​Кариерните и съвети и стратегии се представят на различни събития и обучения. Водеща е на обучения „Кариера 2022", „Добави самоувереност“, „Ново поколение жени лидери“, мастър клас „Лидерство отвъд ограниченията“, „Управление на промяна“, „Лидерът на бъдещето“, „Advanced Leadership“. Гост-лектор в събития и конференции, посветени на темите лидерство, професионално развитие, личен бранд. Работя с младежи и участвам като ментор в няколко проекта с национална значимост - Emprove, Mentor the Young, ABLE Mentor, Pitch Bootcamp.

“Има феноменален ръст на запитванията и търсеното на съвети от кариерните консултанти от една година насам. Голямото напускане застигна и България, разбира се, не в същите мащаби, както в САЩ”. - коментира кариерният консултант Михаела Георгиева. 

Според госта, с отслабването на пандемията от Ковид-19, много от работещите са преосмислили начина си на живот и са започнали да търсят смисъл в това, което правят. 

“Тихите моменти в къщи по време на локдауна и рисковете от Ковид, накараха хората да се замислят, че животът е кратък и всичко е преходно. Това даде тласък на един оптимизъм, заради който много хора смениха работните си места. Тази година, обаче, нещата се промениха. Заради икономическата обстановка, отново може да се мисли за смяна на кариерата, но приоритетите се променят. “

Георгиева коментира и “тихото напускане”, терминът с който се нарича случаите, когато един служител не е напуснал работното си място, но не прави нищо повече от нужното. 

“Това не е единичен феномен, част е от голямото напускане. Хората решиха да не отговарят на имейлите си след края на работния ден и да обръщат повече внимание на себе си и своите близки .Донякъде може да е бърнаут, докъде може да е защитен механизъм от претоварване. “ 

Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.