Е-кономика

България няма да намали производството на енергия, но има ангажимент за емисиите | Е-кономика 18.11.2022

От Димитър Вучев Димитър Вучев Журналист

Симеон Горов е част от екологично движение “За Земята”. Учи дипломация и международни отношения, телекомуникация и езици. Знае руски, английски и полски. Вярва, че ако човешкият вид се обедини и в един глас поиска и заработи за едно по-чисто, балансирано, справедливо и светло бъдеще, Земята ще бъде място, където живеят в хармония и без лишения човеци, флора и фауна. При това — независимо от интересите на държащите ресурсите на планетата.

 

"Никъде България не е поемала ангажимент да намали генерацията на енергия или употребата на електроенергия. Това което трябва да намалим с 40 процента са вредните парникови газове.” Това коментира координаторът в екологично сдружение “За земята” Симеон Горов. 

Според госта това намаление може да бъде постигнато в рамките на 2026-а година, като Горов коментира и как може целта да бъде постигната в дадения срок. 

“Времето не е  малко, особено ако не създават нормативни пречки за желаещите да инвестират във ВЕИ, включително домакин врата, за да се постигне истинска децентрализация.”

Що се отнася до въглищните централи и бъдещето на твърдото гориво в Европа, експертът твърди, че този тип мощности ще бъдат закрити и “изходът от въглища” е сигурен. Горов определя дебатът за бъдещето на ТЕЦ-овете у нас като повече  “предизборна кампания” и  по-малко дискусия по енергетика и икономика. Гостът коментира и социалният въпрос свързан с работните места в България, които биха били засегнати от зеления преход. 

“Всъщност до 2050-та година потенциалът за откриване на работни места в сектор енергетика е много по-голям от загубата на работни места за въглищния сектор. ВЕИ инсталациите също имат нужда от изграждане и поддръжка, така че това не би трябвало да повлияе негативно на работните места.”

Симеон Горов коментира и как планът за справедлив, за разлика от ПВВУ,  ще концентрира инвестиции именно в тези региони, които може да бъдат засегнати от зеления преход.

Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.