Е-кономика

Има дефицитно харчене, защото никой политик не иска да говори за по-високи данъци | Е-кономика 16.11

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Global_And
Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

Йонко Чуклев е икономически анализатор и заместник-председател на Управителния съвет на „Професионална асоциация по роботика и автоматизация“ (PARA). Професионалният му опит му включва работа по проекти в Лондон и Ню Йорк. Бил е и лектор на събития като TEDxSofiaUniversity.

 

“ проблемът с инфлацията е сериозен. Тази година доходите на домакинствата растат с 21 процента, а разходите с 24. Хората масово борят инфлацията, като не купуват, включително и базови хранителни продукти.“ - коментира икономическият анализатор Йонко Чуклев.

Според госта, най-популярните мерки за борба с инфлацията, не са “даването на пари на калпак”. Този подход, често се превръща в проинфлационна политика, тъй като мярката е подходяща само за кратък период на инфлация.

“Има държави като Полша, които освен субсидии за ток и горива, искат субсидии за торове, за да не прехвърлят високите цени на потребителите.”

Чуклев коментира и фактът, че много държави от континента започват да се интересуват как да задоволяват сами енергийните си нужди. Експертът изтъкна добивът на газ от собствени източници в Нидерландия и отварянето засилващия се интерес към ядрена енергия в Източна Европа. Чуклев коментира и цената на социалните политики в текущата криза.

“Има два варианта - бюджетен дефицит или по-високи данъци. Никой политик не желае да говори за по-високи данъци и така остава вариантът за бюджетен дефицит.”

Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.