Е-кономика

Има възможност от дефицит на петрол и нова енергийна криза | Е-кономика 15.11.22

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ
Global_And
Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Красимир Йорданов е портфолио анализатор и основател на KY Research. Бил е портфолио мениджър в DSK Asset Management, а анализите му могат да бъдат прочетени в някои от големите икономически медии в България и финансови платформи в чужбина.

 

“Датата пети декември, когато влизат в сила новите санкции, е определяща дали пазарът ще може да мине гладко през новите реалности. Те включват възможност за петролен дефицит, което да изстреля цената на суровината нагоре и да предизвика нова енергийна криза. ” -така коментира финансистът и основател на KY Research Красимир Йорданов новите санкции на ЕС, които ще таргетират продажбата на руски петрол.

Опасността от нова енергийна криза идва от факта, че Русия е най-големият износител на петрол и нефтопродукти след Саудитска Арабия. Гостът коментира и дали Руската федерация ще може да пренасочи черното злато към други пазари извън ЕС.

“Русия няма къде да пренасочи целия обем, тъй като Европа и страните от Г-7 са големите потребители на руски петрол. Те са изключително големи пазари и нямат заместител, а Китай и Индия няма как да погълнат освободеното количество, тъй като няма инфраструктура за това, а съществуват и опасения от създаване за енергийна зависимост.”

Въпреки това опасността от недостиг на нефт остава. Според Йорданов таванът на цената на петрола е по-нисък от сегашните цени на уралския петрол, но Путин е заявил, че няма да продава на подпазарни стойности.

Гостът също коментира, че скок в цената на петрола е неминуем, тъй като само от ОПЕК+  вече има свиване на производството с един милион барела на ден и е възможно с действията си Русия да създаде дефицит на суровината в рамките на 3-4 процента.

Каква е прогнозата на Красимир Йорданов за цената на петрола и целия разговор вижте във видеото.