Икономика

ОПЕК+ намали производството на петрол, докато Русия продава на сивия пазар | Е-кономика 14.11.22

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Преслав Райков е финансов анализатор. Освен, че е завършил икономика, завършил е магистратура в Universitat Autònoma de Barcelona, както и специализация в Букурещ. 

Не трябва да си правим илюзии, че ОПЕК+ е благотворителна организация. Страните от пакта са производители и износители на петрол, държавните им бюджети се захранват от това”, коментира финансовият анализатор Преслав Райков. 

За октомври обирът на петрол е спаднал основно заради Саудитска Арабия и Ангола, въпреки недоволството на Белия дом. А свиването на петролното проиzводтсвo с двa милиона барела на ден идва в изключително неподходящ момент за световната икономика. 

Райков коментира и факта, че за последните две години има недостатъчно инвестиции в петролни находища, производство и рафинерии. Този процес е диктуван от зелените цели и политики, а с решението си Саудитска Арабия да свие производството на петрол, страната се “застрахова” за бъдеще.  

Гостът очаква с 2023-та година и с отшумяването на натрупаните кризи да отшуми, на инвестициите в нови петролни находища, производство и рафинерии за последните 2 години са недостатъчни. 

Що се отнася до Русия, Райков коментира, че официално добивът и износът на петрол от страната намалява, но на сивия пазар Руската федерация продължава да реализира значителни количества. 

Гостът коментира и връзката между решенията на ОПЕК+ и инфлацията. Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.