Е-кономика

България ще трупа дълг по 10 милиарда на година | Е-кономика 10.11.22

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Стефан Антонов е дългогодишен бизнес журналист с опит в областта на публичните финанси, банковия сектор и капиталовите пазари. 

“Виждаме как гласовитите партии организират фронт с министерството на финансите - вместо дебатът да е между леви и десни, дебатът е между служебното правителство и партии, които искат да харчат ”- коментира икономическият журналист Стефан Антонов. 

Според госта е притеснително, че няма ясна подкрепа за благоразумна фискална политика в парламента и бюджетния дефицит трябва да бъде в границите на 3 процента от БВП.

 

Съчиняват се 11 милиарда лева допълнителни приходи, което е с 6 милиарда лева повече от това, което Министерството на финансите вижда като допълнителни приходи


За Антонов тази оценка е грешка, тъй като прогнози трябва да се градят спрямо текущото състояние на икономиката, а оценките за брутния вътрешен продукт търпят по няколко корекции на година.

Финансите стъпват на “полевата реалност”, като реалността на данъчните приходи, а не на имагинерността за прогнозите относно брутния вътрешен продукт. “

Гостът коментира и големия дефицит, като според Антонов по-голям дефицит за една конкретна година, не е проблем, стига да се вземат мерки през следващата година. Журналистът смята, че социалните разходи, които някои партии предлагат, ще се превърнат в твърди разходи за следващите години, което създава опасност за трупане на значителни дългове в близкото бъдеще. 

Стефан Антонов  споделя и как трябва да бъде коментирана икономиката без елементи на популизъм. Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.