Икономика

Ели Тончева: Българи търсят средно образование в чужбина заради стимулиращата среда | Е-кономика 09.11.22

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Eli Toncheva Edlanta Ekonomika

Ели Тончева е управител на консултантска агенция EDLANTA, специализирана в областта на езиковите курсове и както и върху възможностите за средно и висше образование за българи в чужбина.

“Тийнейджърските години са формиращ период за характера на детето, неговите интереси и развитието на талантите - затова много родители в България обмислят какви са различните възможности децата им да получат качествено образование в стимулираща и безопасна среда.” това коментира управителят на Едланта - Ели Тончева.

Според госта, за децата в България най-подходящ момент за включване в друга образователна система е след 7-клас. Що се отнася до приемните изпити, те най-често са по съответния чужд език и математика. Ученици от по-горните класове, които канди стават за средни училища в чужбина може да се наложи да положат и допълнителни изпити по съответните предмети.

 

Най-популярните програми за гимназиално образование е международната програма IB (International Baccalaureate) - която е създадена за децата на дипломатите, чиито родители често променят страната в която живеят


Тончева, споделя, че интерес генерира и британската програма A Level, която се предлага и в пансионните училища на континентална Европа. Според госта, традиционни лидери в такъв тип образование са Великобритания и Швейцария, но добрият климат помага и на страни като Италия да генерират интерес.

Тончева коментира и възможните притеснения на родителите, че децата им са в чужбина, както и извънкласните дейности в пансионното образование, които допълнително обогатяват обучаваните там младежи.