Е-кономика

Юлиан Войнов: Първи сме по икономически растеж в ЕС, но да внимаваме с оптимизма | Е-кономика 08.11.22

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Yulian Voinov

Юлиан Войнов се занимава професионално с икономически анализи и финансов мениджмънт. Освен преподавателската си дейност в Стопанска академия "Димитър А. Ценов", той е бил ковчежник на ДСБ в продължение на 10 години и член на управителния съвет на Българската Чийвнинг асоциация.

“Първите две тримесечия показахме изключително добър икономически, а след ревизията на НСИ сме на първо място по икономически растеж в ЕС” - това коментира финансистът Юлиан Войнов.

Според него, тази информация влияе на бизнес нагласите у нас, които изглеждат по-оптимистични въпреки опасността от глобална рецесия. Според госта сериозна част от българската публика не следи световните процеси, а това допълнително изкривява бизнес нагласите към оптимизъм. 

 

Не трябва да изпадаме в песимизъм, че нещата за България ще се влошат драстично. Но трябва да отбележим, че светът навлиза в рецесия. Ние сме част от глобалните вериги за доставки и ⅔ от  нашите търговски партньори са в ЕС, така че това което се случва в Германия и Италия ще ни застигне

За Войнов моментът не е подходящ за сериозни инвестиции или покупка на имоти, а на държавно ниво следва да имаме по-консервативна парична политика.

“Да, наистина е добре да се подпомагат хората в период на криза, трябва да се внимава дали тези разходи отиват при най-нуждаещите се и дали такива мерки не влошават икономическата ситуация в страната.”

Гостът коментира и мярката за облагане на свръхпечалбите на енергийните компании и дали те ще таргетират компанията Лукойл. Повече по темата и целия разговор гледайте във видеото.