Икономика

Експерт: Пети блок на АЕЦ Козлодуй може да остане без гориво | Е-кономика 11.11.22

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Иван Хиновски е енергиен експерт, заемал редица отговорни държавни постове: член на държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй”, директор на ядрена дирекция в „Енергопроект” изпълнителен директор на НЕК , зам.-председател на Борда на АЕЦ “Козлодуй”. Владее 4 езика и е специалириал в Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония. Работил е също  като консултант за световни компании като „Уестнгхаус”, „Сименс”, „Фраматом”, „Газ дьо Франс” и ЕБВР

 

“АЕЦ Козлодуй поради това, че е руски проект, работи на руско гориво, минава през уникална фаза на диверсификация. Такава фаза се извършва в Чехия и в Украйна, но не бива по никакъв начин политици да поставят срокове и условия на независимия ядрен оператор да издава лицензи за използване на друго гориво. Това е несъвместимо с европейските правила и е много опасно” - това коментира енергийният експерт Иван Хиновски. 

Според госта такава политика прилича на “слон в стъкларски магазин” и застрашава от затваряне пети и 6 блок на АЕЦ Козлодуй. 

“Пети и шести блок имат много врагове в Европа и региона, хора, които искат те да спрат и тази енергия да бъде заместена от други централи”. Като според експерта  подобна ускорена политика към диверсификация може да застраши бъдещо лицензиране на пети и шести блок от АЕЦ Козлодуй. 

 

Пети блок е в разкрачено положение, защото има гориво само за две години, след което ще трябва да премине на друго гориво, защото такава е политиката

Според Хиновски, има само две възможности за диверсификация, в лицето на френско гориво от Фраматом или Уестингхаус. Въпреки това, трябва да минат сложни анализи и разчети, за да се докаже, че пети блок може да функционира с американско гориво. 

“Според мен, по-разумно е да се обяви търг, и която компания спечели да бъде в готовност да предостави лицензирано гориво до 2024-та година. Защото ако те се забавят с отчетите и те не бъдат приети от надзорните органи, опасността да останем без гориво поради краткия срок е реална.”

Гостът коментира и темата за АЕЦ Белене. Повече по казуса и целия разговор вижте във видеото.