Икономика

Как би изглеждало икономическо предаване в Народна република България? | Е-кономика 11.11.22

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Икономиката на България, не е нараснала осем пъти, но без частна инициатива не бихме имали бизнес-предаване 

“Без частна инициатива предаването ни щеше да бъде наполовина по-късо. Едва ли едно бизнес предаване в Народна Република България би имало за гости представители на бизнеса, още повече, такива, които са учили или пътували на запад и с получения ноу-хай създават компании обратно в страната.” - това коментира продуцентът на Е-кономика, Красимир Чешмеджиев, по повод как би изглеждало едно бизнес-предаване в тоталитарна България. 

В предаването бе коментирана и тезата, че икономиката на България е нараснала осем пъти от края на Народна Република България до днес:

“Може би брутен вътрешен продукт в номинални долари не е най-добрият индикатор за измерване на икономиката на една страна. Ако видим графиката за БВП по постоянни цени, виждаме, че всъщност няма осемкратен ръст, а ръст на икономиката от едва 50 процента за 33 години.” 

Наблюдаваният ръст се дължи и на факта, че държавите често променят начина по който изчисляват БВП, и в калкулацията могат да влязат различни сектори, които преди не са взимани под внимание и така да наклонят везните в полза на желания период. 

 

През 1989-та година България е била на 40-то място по БВП, а днес сме на 71-во. От една страна имаме факта, че се формираха много нови държави, но доста от тях като Македония, Косово или Южен Судан, например, са с по-малък БВП от нашия. Което означава, че за тези малко над три десетилетия, другите страни също не са пропуснали шанса да постигнат икономически растеж и ние може би сме паднали надолу в класацията


“За Китай е може би по-лесно да развие икономика подобна на САЩ отколкото да залага изцяло на експорта и да поддържа нарастващи заплати докато играе роля на аутсорсинг хъб”. - споделя Чешмеджиев. 

Беше повдигнат и въпросът дали днес ЕС не повтаря познатите в Източна Европа грешки на плановата икономика.