Е-кономика

Стотици хиляди тонове храна се изхвърлят в България | Е-кономика 15.11.22

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ
Global_And
Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Светослава Симеонова е основател на платформата foody.to, която се бори срещу разхищението на храна, а самата инициатива е започнала като блог в Инстаграм. Симеонова участва в редица форуми за предприемачи в чужбина, а също е и лектор в Технически университет - София.

 

“В световен мащаб се твърди, че близо една трета от храната произведена за година се изхвърля. По данни на Евростат, това са около 57 милиона тона храна, или 127 килограма на човек. Разхищението причинява допълнителни въглеродни емисии, а в същото време в ЕС има над 30 милиона души, които не могат да си позволят топла храна на всеки два дни. “ - това коментира основателят на платформата за храна foody.to - Светослава Симеонова.

Гостът коментира и предстоящото събитие “Да спасим повече от добрия вкус”. То е част от поредица събития свързани с кръговата икономика и цели обединение на бизнеса и стартиращите компании за създаването на повече устойчиви предприятия.

“ За нашата компания е важно да бъдем връзката между останалите бизнеси и ХоРеКа сектора, където ние участваме доста активно. Получаваме много позитивна обратна връзка, както от други стартиращи компании, така и от неправителствения сектор. Вярваме, че именно с такива устойчиви партньорства можем да направим темата наистина интересна и тя да стане важна. “

Симеонова коментира и как малките стъпки които всеки потребител предприема могат до доведат до едно по-устойчиво бъдеще. Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.