Е-кономика

Пиринлиев: Възможна е рецесия в САЩ, но не мисля, че ще се задържи дълго | Е-кономика, 22.11.2022

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Global_And
Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

Здравко Пиринлиев е многогодишен трейдър на финансовите пазари и инвестиционен анализатор в BenchMark. Най-важният фактор за успех, според него, е адекватното управление на риска. Освен трейдърската си дейност, Здравко Пиринлиев е лектор и водещ в обучения за начинаещи инвеститори.

 

“Този месец видяхме как индексът на потребителските цени в САЩ, излезе с 0.3 процента под това, което очакваха икономистите. Еуфорията на пазарите, разбираемо, беше доста сериозна. NASDAQ направи поскъпване с над седем процента, S&P затвори дневния бар с поскъпване от над пет процента, еврото и златото също реагираха.” - това коментира инвестиционният анализатор в BenchMark Здравко Пиринлиев

 

Според госта, пикът на инфлацията в САЩ е бил през юли, а сега се наблюдава един низходящ тренд. Пиринлиев добавя, че лихвеният процент е вече достатъчно висок и може да смятаме, че този тренд на забавяне на инфлацията ще се задържи.

 

Относно това дали можем да очакваме намаление на лихвените проценти с отслабването на инфлацията, Пиринлиев споделя:

 

“Трябва да знаем, че Федералният резерв е такава институция, която може за два месеца да промени на 180 градуса своята монетарна политика. Така че напълно възможно е да видим рязка промяна от това което прави Фед в момента.”

 

Според госта обаче, относителната свобода и увереност на ФЕД за агресивно повишение на лихвите идва от данните за трудовия пазар в САЩ, които въпреки политиката на ФЕД са останали добри.

 

“В първия момент в който видим пропукване на трудовия пазар, което е силно вероятно заради високите лихвени проценти, то тогава няма да е учудващо ако в началото на следващата година Федералният резерв промени политиката си. “

 

Според госта инвеститорите вече са свикнали с мисълта за отрицателен ръст на икономиката и няма д аима сериозни разпродажби на пазарите ако САЩ влязат в рецесия. Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.