Е-кономика

Енергийната криза, а не ЕЦБ е основен виновник за инфлацията в Европа | Е-кономика, 22.11.2022

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Global_And
Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

Христо Христов е икономически блогър с многогодишен опит на мениджърски позиции. Заемал е и ръководни роли свързани с корпоративната комуникация. Освен че е участвал в редица икономически форуми, той е шест години подред част от организаторите на конкурса „Най-добра българска фирма.“

“Инфлацията, която наблюдаваме в Европа е в голяма степен провокирана не от монетарната политика на ЕЦБ, а от външни фактори, като поскъпването на енергийните ресурси.” - споделя икономическият блогър Христо Христов

Според госта, увеличаването на основния лихвен процент на този етап няма да доведе до бързо постигане на целта от два процентна инфлация на годишна база.

“Разглеждайки инфлацията през хармонизирания индекс на потребителските цени, виждаме просто една цифра. Но влизам в детайлите на този индекс, виждаме че реално погледнато поскъпването на храните варира между 20-30 процента, а зад това поскъпване основни стоят цената на горивата и газа.”

За Христо Христов политиката на Русия не е нова и е продължавала с години, но в този период Европа не е предприела стъпки към диверсификация.

“Сега се опитваме да наваксаме и то изключително бързо, но това са бавни процеси.”

Гостът коментира и какви индикации идват от страна на ЕЦБ и каква може да бъде политиката на ЕЦБ в близкото бъдеще. Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.