Е-кономика

Стефан Антонов: Скъпите цигари ще оправят бюджетния дефицит с 3 млрд. лв.| Е-кономика 28.11

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

Стефан Антонов е дългогодишен бизнес журналист с опит в областта на публичните финанси, банковия сектор и капиталовите пазари.

 

“Акцизите върху цигарите са четвъртият най-голям приход в данъчната ни система. 2 млрд. и 900 млн. лева са събрани от акциза на цигарите, или около два процента от БВП на страната.” - това коментира финансовият журналист Стефан Антонов.

 

Антонов коментира и идеята да се удвои акцизната ставка върху цигарите.

 

“Ако се случи ударно увеличение на ставката, това ще изтрие 3 млрд. от бюджетния дефицит. Би било страхотно решение, но нещата не работят така. Ако акцизите скочат рязко, хората започват да търсят контрабандни цигари. Тази година няма промяна в акцизите, но заради кризата, която удари българите по джоба, вече има ръст на контрабандата.“

 

Според госта, намалената консумация на цигари може да намали и приходите от акцизи. Въпреки това, Антонов смята, че би трябвало с ограничаването на цигарите да имаме по-жизнеспособно население, което да намали разходите на държавата за медицински услуги и така да се наваксат пропуснатите приходи от акцизи.

 

Гостът коментира и как новите ставки ще сложат край на политиката на “пазене” спрямо родните производители на тютюневи изделия, а също и разликата между българския и европейския подход към акциза върху цигарите. Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.