Е-кономика

Даниел Пенев: В България има проблеми за решаване, които на Запад вече са решени | Е-кономика 29.11

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ
Global_And
Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Даниел Пенев работи като журналист, редактор и преводач от/на английски език. Автор е на „Хората, които променят България“ 

и „От нас зависи“. Негови статии са публикувани в български и международни медии като „Клуб Z“, BBC Знание, TrueStory.bg, EurActiv.com и Balkan Insight и в сайтовете на компании и неправителствени организации като „Уча.се“, Bright Consulting, Сдружение „Тук-Там“, Асоциация на европейските журналисти - България и Информационен портал за НПО в България. Има бакалавърска степен по журналистика и политически науки и международни отношения от Американския университет в България и магистърска степен по международни отношения от Централноевропейския университет в Будапеща. 

 

"На мнение съм ,че като човешки същества сме устроени да мислим, че при нас е най-зле и най-трудно. По света както и у нас има хора, които създават проблеми и хора които ги решават. Вторите ги наричам архитекти на промяната, те поемат отговорност и събират съмишленици. Така те събират хора около себе си и се получава едно натрупване." това коментира авторът на книгата "Хората, които променят България" - Даниел Пенев. 

 

Според автора вече има натрупване на позитивни усилия в България, като гостът изтъква действията на "Капачки за бъдеще". 

 

"Въпросът е, дали броят хора, които участват в такива инициативи са достатъчни, за да се преборим с една друга негативна тенденция, а именно делението в политиката и корупцията, а също и разделението САЩ-Русия."

 

Пенев споделя, че подобно на будителите от Възраждането и днес имаме българи, които са учили или пребивавали в чужбина, но които се връщат обратно в България с ноу-хау и желание за промяна. 

 

"Много е важно да отбележим, че те не са се провалили в чужбина, а имат избор дали да се върнат у нас, или да останат зад граница. Това са хора, които имат много възможности, които са учили на топ места в най-добрите държави, но тук виждат поле за решаване на проблеми, които на Запад вече са решени. "

 

Пенев смята, че в българските училища и университети за разлика от тези в чужбина, не учат младите хора, че промените зависят от тях.  

Авторът споделя и кои предприемачи все по-активно работят в полза на обществото с дарения и проекти. 

 

Целия разговор вижте във видеото.