Е-кономика

Красимир Йорданов: Путин опитва да превърне Турция в газово прокси, руското синьо гориво няма да се върне напълно в Европа | Е-кономика, 04.01.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Global_And
Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

“Има много спекулации какво цели Русия с решението неприятелски държави да могат да плащат в чуждестранна валута. Мненията са, че по този начин Путин иска да си набави средства, за да продължи да финансира войната в Украйна. Но тук има един нюанс - и до момента Русия няма достъп до валутните средства постъпили в Газпромбанк без значение в каква парична единица са направени.” - това коментира  основателят на KY research Красимир Йорданов. 

Според госта, скорошното решение на Москва не отменя предишните закани за спиране на газа към неприятелски страни и това няма да промени с нищо ситуацията на пазарите.

Според експерта, скорошните решения на Руската федерация са възможен опит на Путин да използва Турция за своите газови доставки. 

“ Това е може би един реверанс в бъдещ хоризонт, за да могат някои страни от Европа да купуват газ, разбира се, не тръбен, а втечнен такъв.”

За Красимир Йорданов няма възможност руското синьо гориво да се върне на Стария континент, тъй като няма достатъчен капацитет за втечнен газ. 

Отива ли Европа към пълна диверсификация на доставките и ще се отърве ли ЕС от руския газ.

Целия разговор вижте във видеото.