Свят

Специално от Бразилия: В ход е акция по почистване на столицата след погромите

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Продължава почистването и възстановяването на част от инфраструктурата, която беше силно повредена при нападенията в столицата на Бразилия. В неделя привърженици на бившия президент Жаир Болсонаро щурмуваха три федерални сгради. Властите все още проверяват кой може да стои зад бунта. Арестувани са над 1500 души. Международният кореспондент на Euronews Анелиз Боржес предава специално за Euronews Bulgaria.

 

Сцените на хаос, които се разиграха точно тук, в бразилската столица Бразилия, в сградата на Конгреса, но също и във Върховния съд, както и президентския дворец, точно зад тази структура, която виждате зад мен, бяха заменени от масова операция по почистване. В момента хиляди служители организират работата по почистването на града, но също и разчистването на барикадите. Тази част на града е под силен полицейски контрол, въпреки присъствието на силите за сигурност, което е забележително дискретно, Това е изненадващо за града, който стана свидетел на тези сцени на разрушение преди два дни.  

Президентът Луис Игнасио Лула да Силва се върна в Бразилия и работи оттук, провежда серия от сериозни кризисни срещи от понеделник. Той покани всички губернатори, които дойдоха от различни краища на страната, опитвайки се да предаде посланието, че редът в страната бавно се възстановява. Но ние видяхме също редица протести, които избухнаха в различни части на страната в  Бразилия и доведоха до намеса на въоръжените сили.

Протестите в градовете се провеждат от октомври, когато се проведоха президенстските избори и беше съобщено, че Лула е победител. Много хора, които протестираха в Бразилия не бяха съгласни, бяха против изборните резултати, смятаха че има измама. Те подкрепят бившия президент Жаир Болсонаро, като настояват той отново да се върне на власт. Те искат намеса на армията и оставката на Лула. Нещо което настоящият президент каза, че няма да се случи. Той нарече това, което се случи тук терор, от тези които вършиха погромите в неделя. Заяви, че това е атака по демокрацията в Бразилия. Нещо, което той е готов да защитава.

Анелиз Боржес от столицата Бразилия за Euronews Bulgaria.