Свят

Възможно ли е да се стигне до гражданска война в Бразилия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Global_And
Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

През октомври 2022 година бразилците отидоха до урните, за да изберат новия си президент. Тогавашният крайнодесен държавен глава Жаир Болсонаро загуби от левия Луис Инасио Лула да Силва. Лула спечели на балотаж, при това с малка разлика, което беше един от първите сигнали, че обществото е разединено и политическото бъдеще на страната ще бъде неясно.

Анализатори посочват, че вече не става дума само за дясно срещу ляво, а за много по-дълбоки различия. За представители на екстремните възгледи, решени да осквернят символи на демокрацията, само защото не признават резултатите от изборите. За вероятна гражданска война.

Лула има и група опоненти, които са активни в подстрекаването онлайн и непрестанните критики. Президентът вече бе изпълнил 2 мандата между 2003 и 2010г, но тогава бе обвинен в корупция. Последва и присъда през 2017г и 77-годишният Лула попадна зад решетките. По-късно присъдата му бе отменена, но въпреки това петното остана. Времето в затвора е и повод за мнозина да не приемат социалиста и да смятат завръщането му в президентския дворец Паласио ду Планалту за позорно. Поддръжниците на Лула да Силва пък смятат, че от самото начало делото е било политическо. Социалистът разчита и на така важната помощ от Запада и ЕС.

Насреща сме за всякакви призиви за помощ от нашите бразилски партньори. От властите там, независимо дали става дума за дипломатически канали или за правни такива. САЩ и Бразилия са близки партньори. Работим всекидневно по редица проблеми.

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ

През 2018 година, когато Лула е в затвора, Жаир Болсонаро печели вота. Крайнодесният политик от самото начало е наричан „латиноамериканският Тръмп“ заради възгледите си. Истина е обаче, че Тръмп и Болсонаро не крият приятелските си отношения. Затова и логично дойде сравнението между щурма на Капитолия през 2021 г. Сцените как нахлуват в правителствени сгради, символ на демокрацията в Бразилия ни припомниха атаката срещу Конгреса от 6 януари. И двете събития станаха след популистки изказвания за фалшифициране на изборни резултати. И двете се превърнаха в същинска буря в социалните медии.

Най-важният проблем като че ли се оказва огромното разединение на бразилците. Опозиционните мнения, които виждаме, че ескалират до вандализъм и физическа саморазправа, биват побутвани и от самите политици.