Политика

Кой ще подкрепи правителство с третия мандат?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Ден преди връщането на неизпълнения втори мандат на президента, партиите вече се готвят за евентуални преговори за третия. Все още не е ясно на кого Румен Радев ще даде последната възможност за съставянето на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

Въпреки, че не успяха да реализират втория мандат, от „Продължаваме промяната“ са готови да водят диалог с партията, която получи третия.

Който получи мандата трябва да дефинира политиките по някакъв начин, може да използва нашата декларация с приоритети, ако иска може да извади управленска програма. Там ние ще се включим във всички разговори, независимо кой е мандатоносителят. Още началото там, където има червени линии, да не ги заобикаляме, а да търсим решение.

Николай Денков, „Продължаваме промяната“

Пред Euronews Bulgaria депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов заяви, че партията няма да подкрепи правителство с мандат на БСП. Но биха преговаряли с „Демократична България“.

Да няма компрометирани представители на „Продължаваме промяната“ в този кабинет и категорично програмата на този кабинет да бъде с ясна евроатлантическа ориентация, нещо, което сме говорили много пъти.

Костадин Ангелов, ГЕРБ

В ефира на Българското национално радио съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че за да има правителство, първо ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ трябва да постигнат разбирателство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък призова Иванов да се кандидатира за министър-председател, ако получи мандата.

Да подпишем документ. Даже точната дума, Христо, е нов обществен договор. Лидерите да поемат отговорност, че техните партии, ръководства и министри, няма да извършват каквито и да е незаконни действия.

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ

И за пореден път отправи вълна от критики към „Продължаваме промяната“, включително че са взели от всеки български шофьор по 1000 лева.

„3 млрд. лева е чистата загуба и при изравнени условия – при изравнен долар и изравнен петрол за този период, са ни изцакали с 3 млрд. Ако България има 3 милиона шофьори, това означава по 1000 лева от всеки шофьор са взели „Промяната“ през тази година“, обяви Делян Добрев.

 

В БСП пък смятат, че е най-логично президентът да връчи третия мандат отново на тях.

Той е президент, свързан с БСП, така че е логично да го даде на БСП. Трябва да се види дали тези червени линии могат да бъдат избегнати. Например поради каква причина дали ще има правителство трябва да бъде свързано с Украйна и войната там?

Румен Гечев. БСП

Готовност да получат третия мандат за пореден път заявиха и от „Български възход“. И потвърдиха, че са готови да разговарят с всички партии в парламента.

„Ние ще говорим с всички, ще започнем с „Демократична България“ и оттам нагоре“, декларира Виолета Комитова от „Български възход“.

След връщането на втория мандат президентът има седем дневен срок, в който да реши на коя парламентарна група да връчи последния мандат. След това формацията няма срок, в който трябва да върне папката на "Дондуков" 2.