Политика

Борисов предложи на Христо Иванов да стане премиер и поиска да сключат „нов обществен договор“

От Euronews България Euronews България
Delyan Dobrev Boyko Borisov GERB FB (1) Снимка: Фейсбук

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов излезе с ново предложение за решаване на политическата криза у нас. На брифинг в централата на партията, излъчван на живо във фейсбук, Борисов прикани съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов да оглави редовен кабинет, като междувременно се направи „нов обществен договор“.

Обяви кабинет с министър-председател Христо Иванов, покани ни и кажи при какви обстоятелства условия всичко това, което говориш, може да се случи. Да подпишем документ, даже точната дума е нов обществен договор.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов

„Да поемем ангажимент, че нашите партии, ръководства, министри няма да извършват каквито и да е незаконни действия, това законът го забранява, но дори и да не си помислят“, посочи Борисов.

Той даде висока оценка на Христо Иванов в качеството му на вицепремиер в кабинета „Борисов II“.

„Познавам те добре. Като вицепремиер беше добър, честен, аз нямам забележки към тебе и човешки, и в политически план“, коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ поздрави председателя на БСП Корнелия Нинова за готовността ѝ да участва в лидерска среща за съставянето на кабинет и допълни, че водените досега разговори с посредници не били сериозни.

Начинът, по който пробвахме с посредници и неутрални лица, не е сериозен, никъде не се прави.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Борисов обяви, че партията му също иска правосъдна реформа.

„Правосъдна реформа ли е, с която искаха ПП да се накичат, да кажат КПКОНПИ ако не е на Бойко Рашков по-добре да я няма“, попита той и добави:

„Те искат да сложат тяхно лице там и то не какво да е, а бивш шеф на комунистическата следствена служба.“

С една дума – застани отпред с третия мандат, събери лидерите, покани г-жа Нинова, покани Костадин от „Възраждане“, покани Карадайъ, покани Стефан Янев. Това е новият обществен договор. Тогава декларацията на ПП, всяка партия я има в програмата си. Приемаме една обща декларация и слагаме подписите си и оттам нататък се отпушва всичко останало.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов

„Да, ние сме готови, само че ме притесни... Въздържате се за „Джемкорп“, въздържате се за горивата, докато милиардите изтекоха в посока руската компания. Айде всички да поемем този договор и да оставим младежите да си живеят“, призова Борисов задочно Христо Иванов.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че е забранил на партията да се занимава с децата на президента Румен Радев и се обяви против песни, подобни на тази, която разпространиха сценаристите от „Шоуто на Слави“ по адрес на Лена Бориславова.

Пресконференцията на ГЕРБ започна с представянето на таблица с цените на горивата от 25 февруари до 31 декември 2022 г. и сравнението им с тези от последния ден на кабинета „Борисов III“ – 11 май 2021 г. На базата на тези данни от ГЕРБ изчислили, че „Промяната“ са взели от всеки български шофьор по 1000 лева.

„3 млрд. лева е чистата загуба и при изравнени условия – при изравнен долар и изравнен петрол за този период, са ни изцакали с 3 млрд. Ако България има 3 милиона шофьори, това означава по 1000 лева от всеки шофьор са взели „Промяната“ през тази година“, обяви Делян Добрев.